środa, 28 sierpnia 2013

Wielka dziesiątka warzyw

Wszystkie warzywa są zdrowe, ale niektóre dostraczają organizmowi szczególnie dużo korzyści. Na tej liście wymienimy te, które są pod tym względem niedoścignione. To przede wszystkim one powinny się znaleźć wśród składników zdrowej diety, dlatego najczęściej pojawiają się w przepisach w książce kucharskiej. Są bogate zarówno w najważniejsze składniki, wykorzystywane przez organizm jako paliwo i budulec jak i w mikroelementy konieczne do prawidłowego funkcjonowania i inne substancje pomagające utrzymać się w dobrym zdrowiu.

1. Brokuły - jedno z najzdrowszych warzyw. Są bogate w źródła wapnia, witaminy A i C. pełnią rolę przeciw utleniacza beta-karotenu. kwasu foliowego, który zmiejsza ryzyko zapadnięcia w nowotwory i choroby serca, nierozpuszczalnego błonnika oraz potas. Dostarczają nam również wielu innych pożytecznych substancji. Zawierają ditioletiony działające przeciwnowotworom: inole zwalczają nowotwory powstające w podłożu zaburzeń  hormonalnych : izosiarkocyjaniany które pobudzają pracę enzymów odpowiedzialnych za walkę z nowotworami i neutralizują onkogeny także te z dymu tytoniowego : leureinę zapobiegająca rakowi okrężnicy i choroby oczu ; sulforafan ; spowalniający formowanie się guzów i pobudzający wydzielenie entymów odpowiedzialnych za walkę z nowotworami. 


2. Brukselka - nalezy do tej samej rodziny roślin krzyżowych co brokuły i zawiera większość tych samych witamin i substancji roślinnych włączając w to izosiarkocyjaniany, indole i sulforafan. 


3. Dynia - z rodziny dyniowatych. ( kabaczek cukinie patisony ), Zaiwrają dużo beta - karotenu, potasu, witaminy B6 i C oraz luteiny. Dynie sa bogatym źródłem rozpuszczalnego błonnika , który pomaga zmniejszyć stężenie cholersterolu, tiaminy ( witaminy B1 ) która wspomaga prace mózgu oraz magnez ważnego dla kontrolowania reakcji alergicznych, chroniącego przed chorobami serca oraz formowaniem sie kamieni nerkowych. 


4. Kalafior - roslina krzyżowa , zaiwera dużo witaminy C i kwasu foliowego oraz takie substancje jak indole i izosiarkocyjaniany. Badania wykazały, ze indole blokują działanie hormonów przyśpieszających rozwój nowotworów piersi. Izosiarkocyjaniny działają również przeciwrakowo.


5. Kapusta - rosliwa w bogate składniki pochodząca z rodziny krzyżowatych. Badacze potwierdzają, że spowalniany rozwój nowotworów powstających na tle zaburzeń hormonalnych , a także nowotwory jelita grube i odbytu. Zawiera równiez witaminy C , kwas foliowy i karotenoidów. 


6. Marchewka - to najzdrowsze źródło beta-karotenu, przeciwutleniacz aprzekszatłconego w organiźmie w witaminę A , odpowiada na wzrok, zdrowy wzrost komórek oraz zdrową skórę i włosy. Jets bogata w błonnik rozpuszczalny , który pomaga usunąć cholesterol oraz nierozpuszczalny błonnik zapobiegający zaparciom. 


7. Papryka - zawiera dużo witaminy C. Czerwona również luteinę i ksantynę, karotenoidy. Zmiejszają one ryzyko utraty wzroku spowodowanego wiekiem. Zapobiega zwyrodnieniu siatkówek, zaćme i innych rodzajów nowotworów. Ostra papryka zawiera duże dawki kapsaicyny, substanji o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Pomocna także w powstrzymaniu formowania złogów cholesterolowych. Chlorofil chroni przed działaniem substancji rakotwórczych obecnych w środowisku. 


8.Pomidory - ich przetwory - sosy, przeciery czy soki sa bogate w działanie przeciwnowotworom beta-karotenu i zwiększa odporność witaminy C. Zawierają również likopen, karotenoid zmiejsza szkody, wyrządzone przez wolne rodniki uważany za czynnik zmniejszający, ryzyko zawału serca oraz zachorowania na raka prostaty. Dostarczają kwadu ferulowego podnoszącego wydzielanie enzymów zwalczających nowotwory, i kwasu chlorogenowego chroniącego przed rakiem. 


9. Słodkie ziemniaki - sa bogate w beta-karoten. zawierają również potas odpowiedzialny za obniżenie ciśnienia we krwi, witaminę B6, chroniąca przed chorobami serca, witaminę C zwiększającą odporność. Jedzenie ze skórą dostarczają również nierozpuszczalnego błonnika chroniącego przed zaparciami i powstawaniem uchyłków jelit. Słodkie ziemniaki zawierają działający przeciwnowotworom kwas chlorogenowy, luteinę i zeaksatynę chroniącą przez rakiem i chorobami oczu oraz sterole roślinne zmniejszające stężenie cholesterolu.


10. Zielone warzywa liściaste - zawierają mnóstwo witaminy C, witaminy K, ważnej dla kości i zapobiega zakrzepom, beta-karotenu i błonnika. Zawarty w tych warzywach chlorofil pomaga powstrzymywać zmiany chorobowe i tworzenie się komórek przednowotworowych. Indole zwalczają nowotwory powstające na podłożu zaburzeń hormonalnych. Izosiarkocyjaniny także chronią przed niektórymi nowotworami i osłabiają działanie substancji rakotwórczych. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz również :