wtorek, 27 sierpnia 2013

Najzdrowsze ze zdrowych.

Każdy z nas na pewno słyszał hasło ,, Jedz pięć razy dziennie owoce i warzywa ''. Okazuje się jednak, ze spacjaliści coraz częściej zalecają jeszcze większej ilości pokarmów roślinnych w naszej diecie. Oto 7 ważnych powodów dla , których warto jeść więcej warzyw.

  Dodają organizmowi pozytywnego paliwa

Organizm potrzebuje wielu różnorodnych składników odżywczych - ale tylko jednego rodzaju paliwa. Tym paliwem jest glukoza - jej odpowiednikiem stężenienwe krwi umozliwia funkcjonowanie naszego ciała. Organizm potrafi przekształcać w glukozę dowolne składniki odżywcze - także tłuszcze i białka. Nie ulega wątpliwości, że najlepszym źródłem glukozy to węglowodany zawarte w owocach i warzywach.  Jedzenie w zbyt dużych ilościach łatwo przyswajalnych węglowodanów ( pokarmy, które są szybko przekształcane w glukoze, takich jak mąka pszenna, cukier, ryż) może powodować skoki stężenia cukry we krwi i przyczyniać się do tycia. Warzywa zawierają główne węglowodany złożone. czyli takie, które zanim staną się paliwem dla komórek ciała, muszą zostać dokładnie rozłożone. Żadne badania nie wykazały, że dieta oparta na złożonych węglowodanach mogła być szkodliwa.  Specjaliści zajmujący się żywieniem sugerują, że do 60 % dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu powinny zaspokoić węglowodany, zwłaszcza złożone. Takie są w ziarnach, roślinach strączkowych i warzywach zawierających skrobię np. kukurydza, groch , dynia , ziemniaki.

Dostarczają organizmowi dużo błonnika

Błonnik to składnik pokarmów roślinnych, którego organizm ludzi nie trawi. Może się więc wydawać, że błonnik nie ma większego wpływu na nasze zdrowie ponieważ przechodzi niestrawiony przez układ pokarmowy. Prawda jest inna. Są dwa rodzaje błonników. Rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Oba sa bardzo ważne dla organizmu. Błonnik rozpuszczalny miesza się w przewodzie pokarmowym z wodą i innymi składnikami pokarmów, tworząc żel który powoduje proces trawienia  i sprawia, że stężenie cukru we krwi wzrasta stopniowo ( znaczenie dla osób chorych na cukrzycę 2 typu). Ten proces ma wpływ na gospodarowanie tłuszczami, zmniejsza na przykład stężenie cholesterolu we krwi. Nierozpuszczalny błonnik, równiez jest pożyteczny. Jego obecność w przewodzie pokarmowym sprawia, że szybciej czujemy się nasyceni. Tworzy również podstawę masę stolca. Przechodząc przez przewód pokarmowy oczyszcza go co pomaga zapobiegać powstawaniu uchyłków jelit czy raka okrężnicy. Warzywa i pokarmy z ziaren są bogatym źródłem błonnika. Jest go szczególności dużo w kalafiorach, fasolce szparagowej i ziemniakach.

Zawierają znakomite białko

Białka roślinne jako mniej złożone uważane są często za ,, gorsze '' od zwierzęcych. Jeśli odpowiednio dobierzemy produkty zawierające białko roślinne, jakościowo nie będa one udtępować białkom pochodzących z mięsa. Jesli jemy dużo różnych warzyw i pokarmów z ziaren, dostarczamy organizmowi wszystkich dziewięciu najważniejszych aminokwasów niezbędnych do budowy białek. Jest to podstawa racjonalnego stosowania diety wegetariańskiej.

Nie zawierają szkodliwych tłuszczów

Zmiejszenie spożycie tłuszczów zmniejsza ryzyko wstąpienia różnych chorób serce, niektórych rodzajów nowotworów i innych przewlekłych schorzeń. Większość tłuszczów uważanych za zdrowe dla serca czyli oleje roślinne - takie jak oliwa z oliwek czy oleje roślinne. Pomagają one utrzymać niskie stężenie cholesterolu we krwi, podczas gdy tłuszcze zwierzęce je zwiększają.

Pomagają zrzucić zbędne kilogramy

Wymienione wyrzej przyczyny i wiele innych sprawiają że jedzenie warzyw pomaga zwalczyć nadwagę. Większość warzyw zwłaszcza zielone warzywa liściaste, dostarczają dużo kcal więc można ich jeść dużo. Mimo że są niskokaloryczne, mają doskonałe wartości odzywcze, więc podczas niektórych diet odchudzających je się bardzo dużo. Warzywa maja błonni, który sprawia, że jesteśmy najedzeni. Przechodząc przed układ pokarmowy wiąże część tłuszczów. Większość węglowodanów zawartych w warzyach to węglowodany złożone które są znakomitym paliwem działającym powoli , stopniowo. Produkty zawierające skrobię - ziarna, rośliny strączkowe , ziemniaki, kukurydza, dynia - są zalecane w dietach odchudzających. Wprawdzie dostarczają więcej kcal ale są bogate w błonnik i substancje odzywcze dlatego są doskonałymi ,, zapychaczami '' szybko wywołujące uczucie sytości.

Dostarczają naistotniejszych składników odzywczych

Do sprawnego funkcjonowania ludzki organizm potrzebuje białek, tłuszczów i węglowodanów - paliwo i budulec. Ważne sa również witaminy, sole mineralne i inne substancje które biora udział w procesach metabolicznych - produkcja hormonów i komórek układu odpornościowego oraz funkcjonowanie i rozwój mózgu i układu nerwowego.  Wapń i magnez są niezbędne dla zdrowia kości i zębów, a żelazo i potas koniecznie do produkcji i prawidłowego działania komórek. Warzywa to bogate źródło w wszystkie substancje. Rośliny zawierają mnóstwo soli mineralnych, witamin i innych ważnych składników odżywczych. Mięso i ryby są znakomitym źródłem niektórych pierwiastków np. żelaza, wapnia. Ale nie moga równać się z warzywami w których znajdziemy mnóstwo rozmaitych ważnych substancji.

Zapobiegają chorbom i leczą je 

Rośliny zawierają substancje wpływające korzystnie na nasze zdrowie. Zalicza się do nich witaminy i sole mineralne ale także wiele innych skomplikowanych związków chemicznych. Brokuły, kapusta i inne zielone warzywa zawierają glukozynolaty, które - jak wskazują badania - moga być pomocne przy zwalczaniu nowotworów. Czosnek i cebula zawierają z kolei dużo związków siarki - także jak allicyna - które także działają przeciwnowotworom i zmiejszają stężenie cholesterolu we krwi. Papryka jest źródłem bioflawonoidów które neutralizują wolne rodniki. Proste dania z warzyw może zawierać setki takich pożytecznych substancji. To własnie im rosliny zawdzięczają kolory, smaki i aromaty. Chronią je przed szkodliwymi bakteriami, wirusami, promieniowaniami  ultrafioletowym i innym szkodliwymi czynnikami. Podobnie wpływają na organizm ludzki. Pomagają usuwać szkodliwe subtancje, pobudzają komórki układu odpornościowego , pomagaja utrzymać równowagę hormonalną zmniejszając niebezpieczeństwo zapadnięcia na choroby w pobliżu hormonalnym i nowotworowym. Wiele substancji które znajdują się w warzywach czeka na odkrycie , nazwanie i szczegółowe badania. I dlatego choć wiele witamin i minerałów można kupić w postaci gotowych pigułek, lekarze podkreślają , że najkorzystniej jest czerpac je z naturalnych źródeł . Jedząc świeże owoce i warzywa.

4 komentarze:

  1. ale super, czuję,ze temat nie został wyczerpany, chcę więcej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jestem z tych co warzyw nie lubią, zmuszam się, ale to wychodzi kiepsko. owoce jadam owszem. Ciężko mi trzymać dietę, bo gdy widzę kalafior, brukselkę czy brokuły bez zasmażki to bleeeeee

    OdpowiedzUsuń

Zobacz również :