czwartek, 5 września 2013

Czy owoce tuczą ?

Owszem, zawierają sporo cukru, ale jedzone w rozsądny sposób wcale nie szkodzą figurze. Sprawdź: kiedy, ile i jakie najlepiej jeść, by potem nie żałować.

Trzy mocne strony owoców:
- należą do najłatwiej strawnych składników diety i dobrze gaszą pragnienie, bo zawierają średnio 90 proc. wody
- zawierają dużo cennych odżywczo związków, przede wszystkim witaminę C i inne przeciwutleniacze (m.in. karotenoidy, antocyjany), pierwiastki neutralizujące szkodliwe dla zdrowia nadmierne zakwaszenie organizmu (potas, wapń) oraz błonnik (rozpuszczalny w wodzie, tzw. miękki)
- mają niską gęstość energetyczną, co oznacza, że dostarczają stosunkowo niewiele kalorii w przeliczeniu na 1 g. 

Jedna wada:
- źródłem niemal wszystkich zawartych w owocach kalorii są szybko przyswajalne cukry proste, które „nakręcają” apetyt i sprzyjają odkładaniu się tłuszczu. 

Wnioski?
Jedz owoce, bo w rozgrywce o szczupłą figurę wygrywają 3 : 1! 

Kiedy je jeść?
 

Najlepiej 15 minut przed posiłkiem - zostaną wtedy szybko strawione. Gdy skonsumujesz owoce po posiłku obfitującym w białko i tłuszcz, poleżą w żołądku dłużej, co grozi wzdęciami i bólami brzucha. 

Ile owoców jeść?
 
Standard to 2 do 4 porcji dziennie (w diecie odchudzającej powinno się znaleźć od 1 do 2 porcji owoców). Porcja oznacza 1 owoc średniej wielkości, a w wypadku tych drobnych - ilość mieszczącą się w szklance. Idealna pod względem zawartości cukrów ilość to:
- 500-700 g najlżejszych owoców (o zawartości do 35 kcal/100 g)
- 350-500 g średnio słodkich owoców (35-50 kcal/100 g)
- 250-350 g najsłodszych owoców (powyżej 50 kcal/100 g). 

Jakie najlepiej jeść?
O tym, które owoce są najlepsze dla figury, nie decyduje wyłącznie ich kaloryczność - ważny jest również ich indeks glikemiczny (IG), który oznacza tempo, w jakim cukry są trawione i przyswajane. Im niższa wartość IG, tym mniej kalorii odkłada się jako tłuszcz. Na IG owoców wpływ ma zawartość w nich błonnika, który spowalnia trawienie.


Owoce najlepsze dla figury
 

... to te o niskim indeksie glikemicznym - IG poniżej 40. Wymienione są poniżej, łącznie z kalorycznością dla 100 g:
IG / kcal
- czarne porzeczki         15 / 35
- czereśnie                   20 / 61
- czerwone porzeczki    25 / 31
- agrest                       25 / 41
- wiśnie                       25 / 47
- maliny                      25 / 29
- jeżyny                      25 / 43
- truskawki                 25 / 28
- czarne jagoy            25 / 45
- grejpfruty                30 / 36
- morele                     30 / 47
- gruszki                    30 / 54
- pomarańcze             35 / 44
- brzoskwinie             35 / 46
- śliwki                      35 / 45
- jabłka                     35 / 45 

Na te owoce uważaj
 

...bo mają średni indeks glikemiczny - IG 40-55 oraz więcej kalorii:
IG / kcal 

- ananasy                       45 / 54
- winogrona                    45 / 69
- kiwi                              50 / 56
- mango                         50 / 67
- borówki amerykańskie   55 / 57 

Te owoce jadaj najrzadziej
 

...ze względu na wysoki indeks glikemiczny - IG powyżej 60. To nie znaczy jednak, że wszystkie z tej grupy są bardzo kaloryczne:
IG / kcal 

- banany dojrzałe   50-60 / 95
- melony               60-70 / 36
- arbuzy                   70 / 36 

Ważne!
 
Owoce zawierają kwasy, które zmiękczają szkliwo, oraz cukier będący świetną pożywką dla bakterii, co razem wziąwszy sprawia, ze ich jedzenie zwiększa zagrożenie próchnicą. Najbardziej agresywne dla zębów są owocowe soki (pij je przez słomkę (mają wtedy mniejszy kontakt z zębami). W trosce o zdrowie jamy ustnej, po zjedzeniu owoców lub wypiciu owocowego soku płucz usta wodą i odczekaj z myciem zębów przynajmniej 15 minut (by nie uszkodzić szczotką rozmiękczonego szkliwa).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz również :